Summa College laat scholieren kennismaken met de wereld van Logistiek.

 

Vmbo-scholieren in de Eindhovense regio maken deze week op verrassende wijze kennis met de wereld van transport en logistiek. De Logistieke Roadshow deed het Stedelijk College als eerste aan. Het doel: meer aandacht voor de sector onder jongeren.  

Eindhoven - “Transport en logistiek wordt niet als ‘sexy’ gezien”, zegt Arno Goedhart, directeur van Summa Transport en Logistiek. “We zien dat de interesse in deze sector afneemt. Daarom is het goed dat we leerlingen al op jongere leeftijd kennis laten maken met deze sector. Want deze branche is zoveel meer is dan vrachtwagens die van A naar B rijden.”  

De banen liggen voor het oprapen voor mensen die voor transport en logistiek kiezen. In de regio Eindhoven werken 10.385 mensen in de transport en logistiek, terwijl er behoefte is aan nog eens 11.000 werknemers. De noodzaak voor nieuwe aanwas in de sector is groot. Vandaar dat het Summa College in nauw overleg met het bedrijfsleven met de Logistieke Roadshow door de regio toert.  

Minigames en logistieke puzzels 

De karavaan doet deze week acht middelbare scholen in de regio aan; onder meer in Eindhoven, Veghel, Valkenswaard en Eersel. Een vrachtwagen vol minigames staat gedurende een week lang iedere ochtend en middag op een andere vmbo-school. Aan de Roadshow ging een masterclass van logistiekbedrijven vooraf en jeugd die geïnteresseerd is kan in november bij Summa Transport en Logistiek terecht voor een persoonlijke rondleiding. 

Op het Stedelijk College viel maandag de Logistieke Roadshow goed in de smaak. De leerlingen van bovenbouw vmbo/mavo namen, onder toeziend oog van docent Koen Meulendijks, enthousiast deel aan alle spellen. “Het is leuk om te zien hoe leerlingen echt met elkaar samenwerken om logistieke uitdagingen op te lossen”, aldus Meulendijks.  

Escaperoom 

In vier teams namen leerlingen het tegen elkaar op. De opdrachten die ze uitvoerden waren zeer verschillend. Zo was de oplegger van de vrachtwagen een escaperoom, kon er een puzzel worden gelegd met pallets en was er een parcours als ‘pakketbezorger’, waar de leerling een pakketje bij de juiste voordeur moest afleveren die elders op het schoolplein stond.  

“Dat was erg leuk om te doen. Als je online iets besteld dan sta je er eigenlijk helemaal niet bij stil dat dit ook bij logistiek en transport hoort”, vertelt Lars van der Horst (16). Voor zijn team- en leeftijdsgenoot Eray Taskent ging er ook een nieuwe wereld open. “Je krijgt echt een ander beeld van wat dit vakgebied inhoudt. Het is zoveel breder dan ik dacht. Ik wil graag iets economisch gaan doen en dan denk je niet zo snel aan transport en logistiek, maar daar ga ik nu wel over nadenken.” 

Noodzaak 

Ingrid Strik gaf namens Van Rooijen Logistics de masterclass. Het Eindhovens bedrijf is een partner van de Roadshow. Strik ziet met enige regelmaat stagiaires of oud-studenten van het Summa College bij het bedrijf binnenkomen, maar herkent de woorden van Arno Goedhart. “De sector is inderdaad niet sexy, maar wel zoveel meer dan het traditionele beeld van dozen en vrachtwagens”, vertelt ze. “Wij merken dat het lastig is om personeel te vinden en horen ook de verhalen over de tegenvallende aanmeldingen. Als er dan een actie is om jeugd kennis te laten maken met de sector dan werken we daar graag aan mee”, zegt Strik. 

https://www.mboraad.nl/nieuws-van-scholen/summa-laat-middelbare-scholen-kennismaken-met-wereld-van-logistiek

Roadshow