Rail Terminal Eindhoven (RTE) heeft onlangs de status Authorised Economic Operator (AEO) behaald. Onder leiding van Barge Terminal Tilburg (BTT) en met ondersteuning van het logistieke adviesbureau CPvision kwam de certificering tot stand. 

In 2009 heeft BTT als eerste inlandterminal in Nederland de certificering al bemachtigd. Door het behalen van het AEO-certificaat laat ook RTE zien dat het veiligheid en betrouwbaarheid voorop stelt. RTE heeft de capaciteit voor op-en overslag verhoogd. Ook zijn investeringen gedaan in een reachstacker en chassis. 

Foto: Iwan Maessen (BTT) Rolf van de Ligt (CPvision) en Douane medewerkers overhandigen het AEO-certificaat aan de Iwan van de Geer (RTE)

Aeo Certificaat

Draaischijf 

BTT heeft onlangs aangekondigd de huidige railterminal dit jaar nog door te ontwikkelen tot Rail Port Brabant. Dit moet de logistieke draaischijf worden voor zowel Midden- en Zuid Nederland als een gedeelte van België. Mede hierdoor zal ook de internationale aandacht voor veiligheid toenemen waardoor er steeds strengere eisen worden gesteld aan veiligheid tijdens de import en export van goederen. Om deze veiligheidseisen te waarborgen is de AEO certificering in het leven geroepen. Deze certificering stelt hoge eisen aan veiligheid, gezondheid, economie en milieu aspecten. 

Minder controles

Een AEO gecertificeerd bedrijf wordt aan minder fysieke en documentaire controles onderworpen, wordt voorafgaand aan een controle in kennis gesteld en hoeft minder gegevens voor de aangifte te verstrekken. Deze voordelen waren voor RTE doorslaggevend om het AEO certificeringtraject aan te gaan. 

Gedurende het certificeringtraject heeft de douane inzicht gekregen in de import- en exportstromen, de administratieve organisatie en beheersingsmaatregelen van RTE. Omdat het bedrijf aan de gestelde AEO voorwaarden voldoet, krijgt RTE het AEO certificaat uitgereikt door de Douane en CPvision.