Enkel jaren geleden hebben we een succesvolle implementatie van het oude naar ons nieuwe WMS afgerond. Binnen dit nieuwe WMS hebben we de mogelijkheid om te Multi-orderpicken, dit wil zeggen dat we tijdens één pickronde voor meerdere orders de artikelen verzamelen en meteen in een verzenddoos per order stoppen. Op deze manier reduceren we de rij- en loopafstand van de orderpickers met een hogere productiviteit tot gevolg. Hierbij hadden we orderverzamelwagens waarbij we maximum 6 verzenddozen van diverse afmetingen per pickronde konden ophalen. Op zich al wel een verbetering, maar we merkten ook op dat er toch met regelmaat nog foutieve aantallen werden ontdekt in de verzenddozen op ons controlestation. Dit kon dus beter!

In onze zoektocht naar een oplossing waren we al vrij snel overtuigd dat deze gevonden kon worden in een pick to light cart. Het zien van aantallen op een handterminal en het visualiseren van deze aantallen op een pick cart zou de pickfouten flink moeten reduceren. Het concept is immers al dmv diverse studies en klantcases bewezen. Na vele gesprekken met diverse aanbieders zijn we uiteindelijk een samenwerking aangegaan met Isitec Benelux. De flexibiliteit van hun software en de oneindige mogelijkheden van de orderverzamelwagens van Multitube gaven hierbij de doorslag.   

Pick to light Cart

Samen met Isitec zijn we aan de tekentafel gaan zitten om de meest ideale pick to light cart voor   Van Rooijen te ontwikkelen. Uiteindelijk zijn we voor een elektrisch aangedreven versie gegaan wat de ergonomie van onze medewerkers ten goede komt. Doordat de Cart aangedreven is hebben we ook de capaciteit van de verzenddozen kunnen verhogen van 6 naar maximum 16, waardoor we dus 2,5 keer meer dan voorheen kunnen picken. Ondanks dat het gewicht op de cart dus vele malen hoger ligt, voelt onze collega hier dus niets van tijdens het verplaatsen van de PTL-cart wegens het aangedreven wiel.

Elke positie van de cart hebben we voorzien van een led-drukknop dewelke oplicht indien het gescande artikel ergens in de verzenddoos van die betreffende positie gestopt moet worden. Naast deze led-knop hebben we ook nog een display van 5 digits voorzien zodat bij start van een pickronde het type verzenddoos wordt getoond per positie en bij picking het te picken aantal stuks netjes wordt weergegeven.  

Conclusie

Aangezien de picker nu aan één picklocatie tot wel 16 verzenddozen tegelijk kan afvullen met dat artikel levert dit een flinke rendementsverhoging van op. De visualisatie van het te picken aantal in combinatie met de drukknop zorgt er ook voor dat er zo goed als geen pickfouten meer gemaakt worden.

Op deze manier hebben we enkele van onze FTE’s dewelke voorheen actief waren binnen het multi-orderpicken kunnen inschakelen in andere activiteiten binnen Van Rooijen Logistiek.